My Nuffnang

Wednesday, August 2, 2017

LEGO TILES CUSTOM DESIGN


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Lego Tiles Custom

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" I go wherever my creativity takes me "

- Lil Wayne -

Pertamanya saya mohon maaf, gambar sedikit blur adalah kerana lensa saya dan bukan Lego Tiles tersebut. Perlu saya maklumkan agar ia tidak menimbulkan perasaan was was kepada kualiti Lego Tiles tersebut.

Just a quick review untuk apa yang saya beli beberapa minggu yang lepas, yup, seperti gambar di atas ia adalah Lego Tiles Custom. Saya telah membelinya dari seorang rakan yang saya kenali di Facebook iaitu Peter Chung. Seorang rakan yang sangat dipercayai. Terdapat pelbagai design yang menarik untuk dipilih dengan harga yang berpatutan. Lebih menarik anda akan diberikan diskaun jika membeli dalam kuantiti yang banyak. Buat masa ini saya hanya membeli 6 sahaja iaitu 2 tin coca cola, gameboy, poster star wars dan plastik Lego.

Secara keseluruhannya binaannya sangat berkualiti. Tiada defect yang ketara. Saiz juga adalah saiz Lego seperti biasa. Telah cuba gunakan minifigure untuk pegang dan juga cantumkan dengan Lego lain sesuai seperti biasa. Lego Tiles Custom ini sesuai digunakan terutama mereka yang suka MOC sesuatu scene. Tidak rugi untuk anda membelinya kerana ia membuatkan sesuatu scene itu lebih menarik. My lazy set up for tonight seperti di bawah. Have fun ! :-



Monday, July 24, 2017

SELAMAT HARI RAYA 2017


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin

Credit To Eta Kreatif for the photo

" Start each day with a grateful heart "

- Anonymous -


Hari ini 24 Julai 2017, hari terakhir untuk Syawal 2017. Rasanya tidak terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin dari saya sekeluarga kepada semua keluarga dan kenalan. Saya bagi pihak keluarga memohon maaf andai ada pertuturan, tingkah laku yang menyinggung perasaan anda semua sama ada sengaja atau tidak sengaja. Sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan yang buruk daripada saya. Mohon halalkan makan minum saya dan andai ada hutang yang saya terlupa untuk lunaskan, mohon tuntut tanpa segan silu. I

Tahun ini, insyaAllah, second baby coming soon. Due date 3 November 2017. Tapi seperti biasa, mungkin awal lagi, mungkin lewat sedikit. 28 Oktober 2017 birthday saya, 1 November pula birthday isteri. Nampak? Ada rezeki dan dipermudahkan urusan, InsyaAllah kelahiran anak kedua nanti merupakan hadiah birthday yang terbaik tahun ini. Kalau ditanya kepada saya apa yang saya mahu untuk birthday saya tahun ini, hanya satu jawapan, keselamatan isteri yang melahirkan dan keselamatan anak yang dilahirkan. Amin.

Audrey Marissa, anak ayah yang pertama, you'll always be the special one. Sebab yang pertama itu mengajar saya dan isteri menjadi ayah dan ibu. Satu pengalaman yang tidak akan dilupakan. Mungkin akan tiba satu masa Audrey terasa seperti disisih, namun jangan sesekali merasakan ayah dan ibu tidak sayangkan Audrey lagi. Cuma Audrey kena faham, adik Audrey yang baru lahir nanti perlukan lebih perhatian lagi kerana masih kecil.

Satu hari nanti Audrey dah besar dan boleh baca blog ayah, ketahuilah ayah dan ibu sayang sangat kat Audrey =)


Sunday, July 23, 2017

FAKE FOG / SMOKE FOR TOY PHOTOGRAPHY


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Knowledge Is Power

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" There is no shortcut in learning but there is always shortcut in solving "

- Abdul Rahim Cikgu Matematik -


Weekend kali ini saya akan cuba mempraktikkan sesuatu yang saya belajar daripada Toy Photographer yang saya kenali di dalam Instagram. Ia merupakan satu teknik yang tidak menggunakan kos yang tinggi namun hasilnya sangat menarik jika dibuat dengan cara yang betul. Kali ini saya akan menunjukkan cara - cara untuk menghasilkan kabus tanpa menggunakan photoshop. Jangan risau kerana teknik ini selamat dan tidak menggunakan bahan yang berbahaya. Mungkin teknik ini bukan di tahap professional tetapi saya yakin hasilnya akan tetap memuaskan kerana saya telah melihatnya sendiri. Ada dikalangan professional photographer menggunakan smoke machine atau apa jua peralatan untuk menghasilkan kesan kabus yang lebih realistik namun sudah tentu ia melibatkan kos yang agak tinggi dan ada juga menggunakan debu simen, baking powder dan seangkatannya dimana ia membahayakan kesihatan serta merosakkan peralatan seperti kamera (antara pengalaman mereka yang pernah menggunakan teknik ini, lens rosak akibat memerangkap debu) namun tidak dinafikan hasilnya sangat menarik. Mungkin satu hari nanti saya sendiri akan cuba menggunakan bahan - bahan tersebut, tetapi buat masa sekarang, kita bermula dengan yang mudah terdahulu.

Seperti gambar di atas, kelihatan bendasing berwarna putih saya letakkan di sekitar Lego Minifigure tersebut. Untuk pengetahuan semua, bendasing tersebut adalah kapas yang saya beli di farmasi pada harga sekitar RM5.00 dan mungkin ada yang lebih murah lagi bergantung kepada jenama. Kapas inilah yang akan digunakan untuk menghasilkan kesan kabus di dalam gambar. Bagi pencahayaan, saya menggunakan lampu LED yang saya beli di kedai 7 eleven dan dibalut dengan kertas putih A4 untuk melembutkan lagi cahayanya. Boleh juga dibalut dengan kain putih. Tiada masalah. Lampu LED tersebut kemudiannya saya aturkannya agar kesan tersebut dapat / kena dengan apa yang di inginkan. Latar belakang props tersebut saya letakkan satu papan hitam namun bukanlah satu kewajipan bagi papan hitam tersebut. Boleh digunakan warna lain atau tidak menggunakan sebarang papan lansung. Terpulang kepada kreativiti masing - masing.

Bagi permulaan, saya set kamera saya dengan setting ISO 5000, F11 dan shutter speed pada 1/100 kalau saya tidak silap. Saya menggunakan F11 kerana saya tidak mahu Lego Minifigure yang dibelakang terlalu blur dan akibat daripada penggunakan Aperture yang kecil, saya perlu meninggikan ISO bagi mendapatkan pencahayaan yang lebih baik. Beberapa shot diambil dan salah satu gambar adalah seperti di bawah.



Dalam gambar tersebut boleh kelihatan bentuk kapas tersebut. Mungkin penggunaan F11 tidak sesuai bagi teknik ini atau mungkin saya ada silap. Saya cuba menggunakan Aperture yang lebih besar seperti F3.2, F4 atau F5 dan hasilnya lebih baik seperti gambar di bawah.




Its totally SOOC ! Dengan menggunakan aperture yang lebih besar, kapas tersebut blur sehingga memberikan kesan kabus yang lebih realistik berbanding gambar sebelum. Namun kelemahan disini apabila menggunakan lebih daripada 1 minifigures dan jika susunan tidak dirancang dengan betul, minifigure yang di belakang atau didepan akan turut blur. Itu tujuan asal saya menggunakan F11 kerana ingin pastikan ketiga tiga minifigure tersebut sharp atau tidak begitu blur. Sebab itu gambar kedua saya tukar kepada satu minifigure sahaja. Mungkin ada cara lain untuk jadikan ia lebih baik. Seperti biasa, google / youtube, buat kajian, buat eksperimen, dan akhirnya pasti akan temui jawapan.

Apa jadi kalau saya warnakan kapas tersebut. Boleh dapat kesan debu tanah bertebangan, asap kebakaran dan sebagainya. Bagaimana pula kalau pencahayaan saya letak colour gel? Kadang kala dengan satu teknik kita boleh perkembangkan lagi. Yang penting kena praktikkan. Next post, gabungan kapas dan fake bokeh. Eh, macam mana tu? Nantikan !

*Sorry la posting kebelakangan ni banyak belajar pasal teknik sahaja. Kelengkapan belum cukup for Toy Photography project.



Friday, July 21, 2017

THE LEGO MOVIE MAIN CHARACTERS


© 2017 Hasif Rahman - Photography | I Love Lego Movie

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" It's not a toy, actually it's a highly sophisticated inter-locking brick system "

- The Lego Movie -

At last I have completed all the Lego Movie main characters. It fits well with double decker couch. I'm not really into collecting different designs of each minifigures. As long as it can represent the main characters, it's good enough for me.


MEMBERSIHKAN TAHI ORANG


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Shit Happens

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Just keep moving forward and don't give a shit about what anybody thinks. Do what you have to do, for you "

- Johnny Depp -

Memang normal dalam alam pekerjaan apabila kita berpindah ke satu jabatan yang baru, akan ada situasi di mana kita perlu membersihkan tahi yang ditinggalkan. Tahi yang ditinggalkan pula ada pelbagai jenis. Seperti alam tahi, ada tahi keras, ada tahi panjang, ada tahi bulat - bulat kecil, ada tahi cirit dan sebagainya. Begitu juga dengan jenis tahi kerja yang ditinggalkan. Ada kerja yang tidak lengkap, ada kerja yang bermasalah, ada kerja yang silap dan ada kerja yang entah hilang ke mana. Sejujurnya saya tiada masalah dalam membersihkan tahi kerja ni, cuma satu perkara yang saya kurang gemar adalah tahi kerja yang bermasalah. Sebabnya tahi kerja yang bermasalah ini sudahnya orang yang baru masuk ke jabatan tersebut bertanggungjawab dan akan diambil tindakan atas masalah tersebut.


Thursday, March 16, 2017

HOPE NEVER ENDS


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Hope Towards Dreams

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness "

- Desmond Tutu -


Hope. A simple word yet brings a big influence in life. It's like the key for success.


Tuesday, March 14, 2017

JOKER & HARLEY QUINN




© 2017 Hasif Rahman - Lego Batman Series | 20 of Them !

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Why so serious? "

- Joker -



Friday, March 10, 2017

THE ROAD TO BETTER


© 2017 Hasif Rahman - Photography | It's Learning Time

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Success is the result of perfection, hard work, learning from failure, loyalty and persistence "

- Colin Powell -


Do you ever feel disappointed with the things that you love to do which is in my case, photography. I do. There are times where every photos taken by you end up not to that level, satisfying.

You started comparing yourself with other photographer.
You started feeling down and afraid to share your arts.
You started to keep away yourself from the camera.
You started to blame others.
You started to blame lack of equipment.
You started to feel lost the touch and the eyes of photographer.
You started to....give up on H.O.P.E.

To be honest, years ago I did give up on photography but I made a U-turn and every time I'm thinking I'm gonna give up again, I made a U-turn. I started to think, why?

Somehow, God answer my question. Several people shared an article about INSPIRATION and MOTIVATION  in photography.

Somehow, I realized, no matter what you do, the time will come where you need to be motivated again. Talking about motivation, there are several ways to get it, based on articles that I read.
  • Travel
  • Movies
  • Reading books / article
  • Sports
  • Competition
  • Projects
  • and a lot more
Actually there's no problem with your arts, it's just you're currently demotivated and lost of inspiration. That's the time you need to do as per list above. As for now, I choose to read articles from Eric Kim Photography. There are several articles that really can answer my doubts, my questions and my uncertainties. It really helps and I'm getting better now. I'll be away for a while from photography in order to learn new things. Learning is a never ending process. The more you read, the more you learn, the powerful you'll be.

I will be better, be more inspired, be more motivated. 
Nothing can stop me to chase my dream
To be a P.H.O.T.O.G.R.A.P.H.E.R




See you soon !


Wednesday, March 8, 2017

THE WISE - OBI WAN KENOBI


© 2017 Hasif Rahman - Star Wars Disney Infinity Set | Master Kenobi

Canon 6D with 40mm F2.8 plus Macro Lens Converter

" Hello There ! "

- Obi Wan Kenobi -







Monday, March 6, 2017

BATMAN MINIFIGURES - COMPLETE 20


© 2017 Hasif Rahman - Lego | Minifigures Batman Series

Canon 6D with 40mm F2.8

" What defines us is how well we rise after falling "

- Batman Dark Knight -



Akhirnya ada juga kesempatan masa untuk buka 20 paket lengkap Batman Minifigures. Tinggal wayang batman je belum tengok lagi. Haha. Mungkin akan download once dah keluar torrent. Eh, kali ni minifigures sekali beli dengan custome made frame. Haha. Buat frame untuk special series je, kalau setiap series nak buat custome made frame, huii...botak weh



Rasanya dalam 20 minifigures tu, yang paling comel adalah Robin !




WEEKEND ESCAPADE - MELAKA



© 2017 Hasif Rahman - Travel | Weekend Escapade - Melaka

Canon 6D with 40mm F2.8

" Everything begins with an idea "

- Earl Nightingale -



2017 warm up before the real Travel begins. Melaka really a fun place if you know where to go and what to eat. Plus the Boutique Hotel really make our stay awesome ! Yeah, indeed, boutique hotel for me is far more better than hotel. It's because the creativity and design that make it wonderful. 



Sunday, February 12, 2017

PLANNING AHEAD !


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Idea and Concept from Stuck In Plastic

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Everything begins with an idea "

- Earl Nightingale -



" The best way to have a good idea is to have a lot of ideas "

- Linus Pauling -



Secara jujurnya sedang merancang bagi projek 2017 dan terasa sukarnya juga untuk realisasikannya apabila kita kekurangan peralatan yang sesuai terutamanya lens. Sangat memerlukan lens macro atau sekurang - kurangnya zoom lens seperti Canon 24-105mm F4 bagi mendapatkan komposisi gambar yang lebih menarik. Sangat sukar sebenarnya mengambil gambar minifigure menggunakan lens 40mm (boleh dikatakan agak wide) dan akhirnya terpaksa crop gambar tersebut. Sudah pasti kualitinya sedikit berkurangan dan tidak kelihatan menarik. Bila berkata tentang macro lens, ada sahaja yang memberikan cadangan seperti lens converter, terbalikkan lens dan sebagainya. Tetapi hasilnya tidak seperti yang dibayangkan. Maka semua cadangan tersebut tidak boleh digunapakai dan tidak akan difikirkan lagi. Hanya membazir duit membeli benda - benda tersebut walaupun murah, akhirnya jumlahnya seperti membeli lens baru yang diperlukan.

Maka dengan ini ketetapan yang dibuat, fokus kepada perkara yang diperlukan dan jangan mencari jalan pintas yang akhirnya tiada hasil. Plannig ahead for something big in 2017 !




Thursday, February 9, 2017

DUEL IN NABOO


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Darth Maul The Apprentice

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" At last we will reveal ourselves to the Jedi. At last we will have revenge "

- Kobe Bryant -

Akhirnya setelah lama menanti, dapat juga minifigure Darth Maul daripada set Lego Star Wars 2017 Duel on Naboo. Ada kalanya saya lebih gemar dapatkan minifigure daripada set Lego daripada membeli minifigure sahaja daripada seller yang kadang kala menjualnya lebih mahal atau sama harga dengan set. Baru beli 2 minggu lepas, set ini agak menarik juga kerana mengandungi 3 minifigure watak utama dalam The Phantom Menace. Qui Gon Jinn, Obi Wan Kenobi dan Darth Maul. 





Terfikir beberapa idea daripada set ini untuk photography. Memerlukan sedikit beberapa DIY lighting bagi merealisasikannya. Apapun petang tadi telah cuba beberapa shoot. 


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | The Duel in Naboo

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter



Sunday, February 5, 2017

BOBA IS HERE


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Bounty Hunter is Hunting

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Everything negative - pressure, challenges - is all an opportunity for me to rise "

- Kobe Bryant -








Sunday, January 15, 2017

DIY LIGHTING FOR MINIFIGURES

/
© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | The Trooper Is Here

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep "

- Scott Adams -

One of the most important things in photography is light. Light plays the most important role in any role of photography. From wedding to fashion to street to foods to macro and any type of genre, light is always there to be the main character. It is a photographer's job to control it or with creativity make the light become something interesting to play with. When I first involve with Toy Photography, light is the first thing I'm having problem with especially when it involves with Lego minifigures. The thing is, the flash that I used before was not suitable with the small size of minifigures. It ends up the photo becomes a bit plain.

In order to make it better, I need to DIY the light source. I did try several times, from using a small bulb with wiring, create a silinder to focus the light and a lot more and believe me, I've failed a lot. Then I remember, I did bought a book Small Scene in a Big Galaxy by Avanaut. So I read it again, and I learned something. At last, it works ! Its a step for a better days. Will try to be creative about the lighting stuff. Keep moving forward and never give up.




Friday, January 13, 2017

CURRENTLY MOOD STAR WARS IV, V AND VI


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Imperial Speeder Bike

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" The trick is to be grateful when your mood is high and graceful when it is low "

- Richard Carlson -


I grew up with Star Wars episode IV, V and VI. That was the first Star Wars Trilogy that I watched, yeah I know, the Star Wars starts with that episode and later on continued with episode I, II and III and the latest one is episode VII and Rogue One. I'm not here to review each episode but simply to tell that for me, I think the best sets for Lego Star Wars comes from the first trilogy. Even most of the UCS Lego Star Wars comes from there too. The Super Star Destroyer, The Slave 1, The Death Star, The Ewok Village, The Sandcrawler, The Millenium Falcon, The Assault on Hoth and a lot more. Not much comes from Episode I, II, III and VII yet.

Currently I'm in mood for that earlier trilogy. Wanna save some money to buy certain UCS sets for my photography. Especially for my project, once I have a proper lens and lighting. My target is before the year of 2020, I can publish my project. Eh? Haha. It's just an idea of what I wish for. Wanna say a lot about it, but I'm gonna do it. As Yoda said, do or do not, there is no try.




Wednesday, January 11, 2017

WHEN YOUR BABY BECOMES YOU


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | When Your Baby Becomes You

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" When I grow up, I want to be like you dad...a Storm Trooper "

- Anonymous -

The day will come, when your kids grow up. From a little baby and now a little girl who wanna play things with you. My story is, Audrey Marissa started to play Lego too. Yes, of course, I let her play with Lego sets that is not expensive. Mostly the minifigures, and not the rare ones, haha. No way I'm gonna give her the expensive sets. Its UCS ok. Ultimate Collector Series. Haha.

My wife even bought her DUPLO for her to play. One of the Lego sets for kids like Audrey. The bricks are bigger and safe for children to play. I don't mind if Audrey loves Lego too. I'll buy for her when the time is right. Together we shall rule the Lego world. Haha. Talking about Audrey, I realized it's been a while I didn't post any new photos of her.




Hoping Audrey will love Star Wars too. 


Monday, January 9, 2017

NO IN VIOLENCE


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Say No To Violence

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Nothing good ever comes of violence "

- Martin Luther -

It doesn't seems right. Yeah, I did read a post about Violence in Toy Photography in www.stuckinplastic.com. A blog which I follow and read all the latest updates everyday. Nothing much to say about it, but it made me realized, it's not a good idea to spread violence especially through Toy Photography. Well, at first I was into Toy Photography because of the creativity in creating cute scene with Lego minifigures. Somewhere in the middle, I took the wrong path. It's not too late to turn around. Toy Photography should be a fun thing to do. A peaceful type of photography. Lets make a better world !


Saturday, January 7, 2017

THE RETURN OF THE JEDI


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Star Wars Disney Infinity Set

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" The force is with you, young Skywalker, but you are not a Jedi yet... "

- Darth Vader -

Darth Vader : There is no escape. Don't make me destroy you. Luke, you do not yet realize your importance. You have only begun to discover your power. Join me, and I will complete your training. With our combined strength, we can end this destructive conflict and bring order to the galaxy.

Luke : I'll never join you !

Darth Vader : If you only knew the power of the Dark Side. Obi - Wan never told you what happened to your father.

Luke : He told me enough ! He told me you killed him !

Darth Vader : No. I am your father

Luke : No. No. That's not true. That;s impossible !

Darth Vader : Search your feelings, you know it to be true

Luke : Nooooooooo.....



LEGO BATMAN FEVER !


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Batman Fever !

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" It's not who I am underneath, but what I do that defines me "

- Dark Knight -


It seems that 2017 will be Batman Fever ! With the new Lego sets at the shops, new box of Lego Batman Minifigures Series and the upcoming The Lego Batman Movie, Batman will be the Toy Photographer's subject for few months. I've seen some of the Lego Batman Movie sets, and the sets looks awesome ! The cheapest will be the Batman chasing Joker flying with balloons around RM69.00. Yeah ! That's will be the first set to buy.

Ok, forget about the sets, lets plan ahead using Batman for my Toy Photography. Hmmm..so..I think I'll start with....



Tuesday, January 3, 2017

PLAYING WITH LIGHTING PART 2


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Star Wars Infinity 2.0 Set

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Powerful you have become, the dark side I sense in you "

- Yoda -


Yet another set up for me to play around with the lighting. It's now Yoda's turn to show the true power of the Jedi. One of the most respectable Jedi in Star Wars history. Still using the same black board and two source of lighting, here's the result. Other than Darth Vader, Yoda is one of the character that I love to play around.



And here's how the set up for the photos.


It's not hard for the set up but it takes a little bit of work to do it since you need to DIY certain things. But hey, when there's fun, everything looks easy ! Next, I'll post Luke Skywalker !


Sunday, January 1, 2017

PLAYING WITH LIGHTING PART 1



© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Star Wars Infinity 2.0 Set

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Be careful not to choke on your aspirations, Director "

- Darth Vader -


Its fun when you have the idea and working hard on it in order to make it happen. The idea I get is from a fashion magazine. The photographer plays with lighting, using colour gel I guess. Lucky I do have 2 colour gel in my room. The red and blue. At first I wanted to use with my Lego, but while searching for the right minifigure, I saw my Star Wars Infinity 2.0 set. There are Darth Vader, Yoda, Luke Skylwalker, Boba Fett, and Obi Wan Kenobi. You can take a look at the set at this post :- Star Wars Infinity Set

I was like, hey lets try using that set to play with the lighting, starting with Darth Vader. Using with some black boards, 2 source of lighting, 2 colour gels of red and blue, and after some adjustment of the light position and the black boards, here's the result. Its Straight Out Of Camera. Almost, haha. Ya, the lightsaber I used photoshop to make it "laser look alike". I need to sharpen my skill with the photoshop. The lightsaber seems a bit dull. Well, it's homework I guess. Lets try with a different set up with the next figure. Yoda ! See you soon !