My Nuffnang

Thursday, September 14, 2017

SAWADIKAP


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Postcard From Thailand

Canon 6D with 40mm F2.8

" I keep all of my letters, postcards, and thank you notes. I'll keep them forever"

- Jane Levy -

Today, received a postcard from Thailand. Really love the design. A Muay Thai fighter ! Can I have more? Can't wait to swap more postcards from friends around the world ! It's fun !




I WANT LEGO !



© 2017 Hasif Rahman - Personal | Audrey Wants My Lego

Canon 6D with 40mm F2.8

" Just play. Have fun. Enjoy the game "

- Michael Jordan -


The Lego is Strong with this one. Hehe




THE TRAVELLER'S NOTEBOOK



© 2017 Hasif Rahman - Personal | In Love With Midori

Canon 6D with 40mm F2.8

" Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it "

- Greg Anderson -


Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it. Greg Anderson
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/keywords/destination.html
Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it. Greg Anderson
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/keywords/destination.html
Alkisahnya Sabtu yang lepas selepas menghadiri majlis perkahwinan di Putrajaya, sebelum pulang ke rumah hajat di hati untuk singgah di satu kedai yang menjual peralatan alat tulis. Namun bukan sebarang peralatan alat tulis, peralatan ini lebih kepada seni dan surat menyurat. Kedai ini terletak di Jaya One, Petaling Jaya dan diberi nama Stickerrific. Boleh search di Instagram jika anda ingin lihat apa yang dijual.

Hajat sebenar hanya ingin melawat kawasan sahaja, tetapi seperti biasa, jikalau melawat tidak mungkin tidak membeli. Haha. Beli juga sesuatu akhirnya tetapi berjaya dikawal jumlahnya. Pertamanya nota "How To Use Your Traveller's Notebook" tersebut dibeli secara donation. Duit donation tersebut pula digunakan untuk membeli makanan kucing terbiar. So, saya sedekah la sedikit dan ambil nota tersebut. Serius rasa kedai tersebut sangat menarik dan akan terpukau dengan segala jenis benda yang ada. Mungkin kerana terlalu teruja, lupa pula untuk ambil gambar kedai tersebut. Haha

So, apa yang dibeli? Tadaaaaaaaaa :-


Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity but in doing it. Greg Anderson
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/g/greganders132548.html?src=t_destination
Berjaya membeli set Clear Stamps dengan tema flora. Beli yang murah dahulu untuk belajar cara menggunakan. Cara nak gunakan perlu juga ada Acrylic Block, dibeli juga kalau anda semua nampak di sebelah kiri atas. Agak lutsinar di situ. Barang terakhir dibeli adalah Alphabet Rubber Stamp dengan font sederhana kecil. Happy with my new little toys. 



Sebelum melangkah lebih jauh, mari kita belajar dahulu. Jumpa lagi di masa akan datang. Tadaa~

Monday, September 4, 2017

POSTCARDS BY EMILA YUSOF


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Special Edition Postcards by Emila Yusof

Canon 6D with 40mm F2.8

" A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving "

- Lao Tzu -


Received this wonderful special edition postcards by Emila Yusof from my wife yesterday. Not sure gonna swap it for other postcards. Haha. Love the creativity and colour. Such an amazing artist.


Sunday, September 3, 2017

NEW LITTLE TOYS


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Playing With Stationery

Canon 6D with 40mm F2.8

" I do the things I like to do. It's sort of a bigger version of having more than one hobby "

- Harry Connick Jr. -


I don't realize that playing with stationery will be fun. Using the rubber stamp, washi tapes, all types of pen, colour pencil, water colour, crayon, sketching paper, and a lot more. Some people might think its a waste of time, but for me, its one of the ways for you to learn about arts, being creative. Falling in love for the first time, I bought the Midori Travellers Notebook (from Tabiyo shop at Seremban), the passport size type for starters as I don't have the proper knowledge about it right now. Better not to rush things. Starts from the basic. Here's the look of it:-




 Midori Traveller's Notebook - Passport Size (Brown) 


It's kinda like a travel journal or a daily diary but with extra effort on it. Playing with sketching, water colour, sticker, rubber stamps and a lot more to make it wonderfull. The first Notebook surely will be the worst because it will be the notebook that I'll be experimenting a lot of things till I get the right theme. The same as photography, a wise man said the first 10,000 photos will be the worst. Starting a new thing will always be the hardest one but with hardwork it will get better in time.

To complete the basic for creating a Traveller's Notebook, I went to an event at Publika Shopping Gallery, #sukasenimy. An event for artist to sell their arts and lucky on that day, I found a shop selling the things I needed at Bijutsu Kogei booth. My heart was like, oh my, so many things to buy with little budget. I'm telling my self to keep calm and starts with basic. Things that I bought :-

1. Alphabet Rubber Stamp (Special Edition)




2. Date Stamp (Special Edition Cat Version)



3. Free three (3) Washi Tapes



Well, that's the few basic things I have for now. Waiting for my next salary next month to buy more. Haha. Wish list will be like :-

1. Distress Paint with brush
2. Fountain pen
3. More rubber stamps with creative designs

Hey ho ~


EDD 3RD NOVEMBER 2017


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Heart & Soul

Xiaomi Redmi 4X

" The family is one of nature's masterpieces "

- George Santayana -


It's September 2017 already ! One month to go for another lil khalifah to be born in this world and Audrey Marissa gonna be a sister at the age of 2 years old. The Estimate Date of Delivery (EDD) from the doctor gonna be on 3rd November 2017, six days after my birthday and two days after my wife's birthday but I think it's gonna be a week earlier based on Audrey's date of birth. Honestly I can't really imagine how it's gonna be to have two lil children in the house. Looking after Audrey is already a bit challenging, and having two at the same time? Owh gosh. Haha. I don't know how some of my friends raising up more than five children at the same time. I think I can go GREEN when the time comes. Shouting at them NO ! NO ! DON'T DO THAT ! I SAID NO ! almost every minute I think. LOL. But still, its the best moment in live ever. Moments that will never be forgotten.

Now, it's time to list down names for the coming soon Lil Khalifah.


Monday, August 28, 2017

THE FORGOTTEN HOBBY


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Stamps and Postcards

Xiaomi Redmi 4X

" Preserving tradition has become a nice hobby, like stamp collecting "

- Mason Cooley -


Lama sudah meninggalkan hobi ini. Mengumpul setem. Mengumpul poskad. Kali terakhir adalah pada tahun 2003, sewaktu mengambil Sijil Penilaian Menengah (SPM). Tidak pasti apa sebab terhentinya hobi ini, tetapi kini hobi tersebut muncul kembali. Mungkin jua pengaruh media yang turut menarik diri ini berkecimpung semula. Namun semuanya bermula dari permintaan isteri untuk dapatkan First Day Cover dan Setem Special Edition Sukan Sea Malaysia 2017. Begitu saja, terus meletup kembali hobi ini. Instagram, kini menjadi platform utama kali ini. Ahhh..budaya swapping setem/poskad kelihatan begitu menarik sekali di Instagram. Begitu ramai juga pengumpul setem/poskad di Malaysia. Disebabkan baru sahaja bermula semula, mungkin kena mengumpul dulu bahan berkenaan sebelum terlibat dengan aktiviti swapping.

Seperti gambar di atas, baru sahaja membeli Poskad sempena Hari Kemerdekaan Malaysia ke 60 ! Unik kan? Tidak sabar untuk menunggu setem Hari Kemerdekaan ke 60 dijual di pejabat pos pada September ini. Anda berminat? =)





Saturday, August 26, 2017

PRIVILEGE CARD KINOKUNIYA - SPECIAL EDITION


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Privilege Card Kinokuniya

Canon 6D with 40mm F2.8

" Reading is a basic tool in the living of a good live "

- Joseph Addison -


Alkisahnya hari ini ada jemputan kenduri kahwin kawan kepada isteri di Casa Ombak, Ampang. Seperti biasa, saya bukan jenis yang mahir jalan di Kuala Lumpur terutama lokasi - lokasi yang tidak pernah pergi. "Kawan Sejati" iaitu Google Map akan menjadi pembantu setia dalam membimbing ke jalan yang benar. Bila "search" lokasi tersebut, hampir sungguh dengan Suria KLCC, lantas berkata kepada isteri, lepas kenduri singgah KLCC. Salah satu sebabnya adalah kerana sudah berhajat sebelum ini untuk singgah Kinokuniya, saja merayau di dalam walaupun tidak membeli. Rasa seronok. Sebab yang lain pula, nak bawa Audrey Marissa jalan - jalan. Dia memang suka meraya di tempat buku dan tempat mainan (Toys R Us). Tapi seperti biasa, hajat tidak membeli apa - apa, mana mungkin berlaku. Haha.

Sampai di Kinokuniya, pertama sekali ternampak %^$%&^*&$&$#  dan terus membelinya. (Akan dimaklumkan apa yang dibeli pada "post" akan datang, hehe). Semasa hendak buat bayaran, ternampak satu pula Privilege Card Kinokuniya Special Edition. Design yang menarik, apa lagi, daftar terus. Haha.

Apa keistimewaan dia? Diskaun 10% bagi setiap buku yang dijual di Kinokuniya. Memang berbaloi kalau jenis yang suka membeli buku. Diskaun dapat, pelepasan LHDN pun dapat nanti. Double bonus sebenarnya. Tapi kalau jenis beli buku setahun sekali, tidak perlu daftar. Haha. Sebab nak daftar kena bayar RM38.00 setahun. Apapun, duit masing - masing. Sekian.




Sunday, August 20, 2017

UP UP AND AWAY ROCKET BOY !


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Behind The Scene

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Imagination is the highest kite one can fly "

- Lauren Bacall -

Minggu ini terlintas satu idea / konsep. Seperti biasa, bila terlintas sahaja, buat dahulu sebelum lupa. Tidak semestinya idea / konsep yang terlintas itu terus terbaik hasilnya tetapi ia satu permulaan. Kalau tidak buat dahulu, idea / konsep tersebut sudah tentu hilang begitu sahaja. Kali ini menggabungkan dua idea / konsep dalam satu. Kapas dan fake bokeh. Seperti gambar BTS di atas, satu set up yang mudah sahaja. Maaf la kalau lighting tu nampak serabut keadaannya. Maklumlah, bujet rendah punya gajet, DIY sahaja apa yang ada. Haha. Hasilnya? As per below :-




SOOC. Tanpa sebarang advance editing / manipulasi. Memang antara usaha saya untuk hasilkan gambar tanpa menggunakan editing / manipulasi yang melampau. Cuba untuk menghasilkan satu karya yang nampak asli. Tiada salahnya editing / manipulasi yang berlebihan, cuma saya cabar diri untuk tidak membuatnya. Sebenarnya boleh dapatkan angle yang lebih menarik, framing yang lebih baik, cuma keadaan lens sekarang yang digunakan tidak sesuai. Belum dapat lagi beli lens ! Haha. Maka buat masa ini seperti biasa, kita tuntut ilmu dahulu. Banyak yang boleh diperbaiki sebenarnya antaranya kesan cahaya pada background tersebut. Hmmm... Takpa, nanti cuba lagi.



Wednesday, August 2, 2017

LEGO TILES CUSTOM DESIGN


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Lego Tiles Custom

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" I go wherever my creativity takes me "

- Lil Wayne -

Pertamanya saya mohon maaf, gambar sedikit blur adalah kerana lensa saya dan bukan Lego Tiles tersebut. Perlu saya maklumkan agar ia tidak menimbulkan perasaan was was kepada kualiti Lego Tiles tersebut.

Just a quick review untuk apa yang saya beli beberapa minggu yang lepas, yup, seperti gambar di atas ia adalah Lego Tiles Custom. Saya telah membelinya dari seorang rakan yang saya kenali di Facebook iaitu Peter Chung. Seorang rakan yang sangat dipercayai. Terdapat pelbagai design yang menarik untuk dipilih dengan harga yang berpatutan. Lebih menarik anda akan diberikan diskaun jika membeli dalam kuantiti yang banyak. Buat masa ini saya hanya membeli 6 sahaja iaitu 2 tin coca cola, gameboy, poster star wars dan plastik Lego.

Secara keseluruhannya binaannya sangat berkualiti. Tiada defect yang ketara. Saiz juga adalah saiz Lego seperti biasa. Telah cuba gunakan minifigure untuk pegang dan juga cantumkan dengan Lego lain sesuai seperti biasa. Lego Tiles Custom ini sesuai digunakan terutama mereka yang suka MOC sesuatu scene. Tidak rugi untuk anda membelinya kerana ia membuatkan sesuatu scene itu lebih menarik. My lazy set up for tonight seperti di bawah. Have fun ! :-



Monday, July 24, 2017

SELAMAT HARI RAYA 2017


© 2017 Hasif Rahman - Personal | Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin

Credit To Eta Kreatif for the photo

" Start each day with a grateful heart "

- Anonymous -


Hari ini 24 Julai 2017, hari terakhir untuk Syawal 2017. Rasanya tidak terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin dari saya sekeluarga kepada semua keluarga dan kenalan. Saya bagi pihak keluarga memohon maaf andai ada pertuturan, tingkah laku yang menyinggung perasaan anda semua sama ada sengaja atau tidak sengaja. Sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan yang buruk daripada saya. Mohon halalkan makan minum saya dan andai ada hutang yang saya terlupa untuk lunaskan, mohon tuntut tanpa segan silu. I

Tahun ini, insyaAllah, second baby coming soon. Due date 3 November 2017. Tapi seperti biasa, mungkin awal lagi, mungkin lewat sedikit. 28 Oktober 2017 birthday saya, 1 November pula birthday isteri. Nampak? Ada rezeki dan dipermudahkan urusan, InsyaAllah kelahiran anak kedua nanti merupakan hadiah birthday yang terbaik tahun ini. Kalau ditanya kepada saya apa yang saya mahu untuk birthday saya tahun ini, hanya satu jawapan, keselamatan isteri yang melahirkan dan keselamatan anak yang dilahirkan. Amin.

Audrey Marissa, anak ayah yang pertama, you'll always be the special one. Sebab yang pertama itu mengajar saya dan isteri menjadi ayah dan ibu. Satu pengalaman yang tidak akan dilupakan. Mungkin akan tiba satu masa Audrey terasa seperti disisih, namun jangan sesekali merasakan ayah dan ibu tidak sayangkan Audrey lagi. Cuma Audrey kena faham, adik Audrey yang baru lahir nanti perlukan lebih perhatian lagi kerana masih kecil.

Satu hari nanti Audrey dah besar dan boleh baca blog ayah, ketahuilah ayah dan ibu sayang sangat kat Audrey =)


Sunday, July 23, 2017

FAKE FOG / SMOKE FOR TOY PHOTOGRAPHY


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Knowledge Is Power

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" There is no shortcut in learning but there is always shortcut in solving "

- Abdul Rahim Cikgu Matematik -


Weekend kali ini saya akan cuba mempraktikkan sesuatu yang saya belajar daripada Toy Photographer yang saya kenali di dalam Instagram. Ia merupakan satu teknik yang tidak menggunakan kos yang tinggi namun hasilnya sangat menarik jika dibuat dengan cara yang betul. Kali ini saya akan menunjukkan cara - cara untuk menghasilkan kabus tanpa menggunakan photoshop. Jangan risau kerana teknik ini selamat dan tidak menggunakan bahan yang berbahaya. Mungkin teknik ini bukan di tahap professional tetapi saya yakin hasilnya akan tetap memuaskan kerana saya telah melihatnya sendiri. Ada dikalangan professional photographer menggunakan smoke machine atau apa jua peralatan untuk menghasilkan kesan kabus yang lebih realistik namun sudah tentu ia melibatkan kos yang agak tinggi dan ada juga menggunakan debu simen, baking powder dan seangkatannya dimana ia membahayakan kesihatan serta merosakkan peralatan seperti kamera (antara pengalaman mereka yang pernah menggunakan teknik ini, lens rosak akibat memerangkap debu) namun tidak dinafikan hasilnya sangat menarik. Mungkin satu hari nanti saya sendiri akan cuba menggunakan bahan - bahan tersebut, tetapi buat masa sekarang, kita bermula dengan yang mudah terdahulu.

Seperti gambar di atas, kelihatan bendasing berwarna putih saya letakkan di sekitar Lego Minifigure tersebut. Untuk pengetahuan semua, bendasing tersebut adalah kapas yang saya beli di farmasi pada harga sekitar RM5.00 dan mungkin ada yang lebih murah lagi bergantung kepada jenama. Kapas inilah yang akan digunakan untuk menghasilkan kesan kabus di dalam gambar. Bagi pencahayaan, saya menggunakan lampu LED yang saya beli di kedai 7 eleven dan dibalut dengan kertas putih A4 untuk melembutkan lagi cahayanya. Boleh juga dibalut dengan kain putih. Tiada masalah. Lampu LED tersebut kemudiannya saya aturkannya agar kesan tersebut dapat / kena dengan apa yang di inginkan. Latar belakang props tersebut saya letakkan satu papan hitam namun bukanlah satu kewajipan bagi papan hitam tersebut. Boleh digunakan warna lain atau tidak menggunakan sebarang papan lansung. Terpulang kepada kreativiti masing - masing.

Bagi permulaan, saya set kamera saya dengan setting ISO 5000, F11 dan shutter speed pada 1/100 kalau saya tidak silap. Saya menggunakan F11 kerana saya tidak mahu Lego Minifigure yang dibelakang terlalu blur dan akibat daripada penggunakan Aperture yang kecil, saya perlu meninggikan ISO bagi mendapatkan pencahayaan yang lebih baik. Beberapa shot diambil dan salah satu gambar adalah seperti di bawah.



Dalam gambar tersebut boleh kelihatan bentuk kapas tersebut. Mungkin penggunaan F11 tidak sesuai bagi teknik ini atau mungkin saya ada silap. Saya cuba menggunakan Aperture yang lebih besar seperti F3.2, F4 atau F5 dan hasilnya lebih baik seperti gambar di bawah.




Its totally SOOC ! Dengan menggunakan aperture yang lebih besar, kapas tersebut blur sehingga memberikan kesan kabus yang lebih realistik berbanding gambar sebelum. Namun kelemahan disini apabila menggunakan lebih daripada 1 minifigures dan jika susunan tidak dirancang dengan betul, minifigure yang di belakang atau didepan akan turut blur. Itu tujuan asal saya menggunakan F11 kerana ingin pastikan ketiga tiga minifigure tersebut sharp atau tidak begitu blur. Sebab itu gambar kedua saya tukar kepada satu minifigure sahaja. Mungkin ada cara lain untuk jadikan ia lebih baik. Seperti biasa, google / youtube, buat kajian, buat eksperimen, dan akhirnya pasti akan temui jawapan.

Apa jadi kalau saya warnakan kapas tersebut. Boleh dapat kesan debu tanah bertebangan, asap kebakaran dan sebagainya. Bagaimana pula kalau pencahayaan saya letak colour gel? Kadang kala dengan satu teknik kita boleh perkembangkan lagi. Yang penting kena praktikkan. Next post, gabungan kapas dan fake bokeh. Eh, macam mana tu? Nantikan !

*Sorry la posting kebelakangan ni banyak belajar pasal teknik sahaja. Kelengkapan belum cukup for Toy Photography project.



Friday, July 21, 2017

THE LEGO MOVIE MAIN CHARACTERS


© 2017 Hasif Rahman - Photography | I Love Lego Movie

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" It's not a toy, actually it's a highly sophisticated inter-locking brick system "

- The Lego Movie -

At last I have completed all the Lego Movie main characters. It fits well with double decker couch. I'm not really into collecting different designs of each minifigures. As long as it can represent the main characters, it's good enough for me.


MEMBERSIHKAN TAHI ORANG


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Shit Happens

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Just keep moving forward and don't give a shit about what anybody thinks. Do what you have to do, for you "

- Johnny Depp -

Memang normal dalam alam pekerjaan apabila kita berpindah ke satu jabatan yang baru, akan ada situasi di mana kita perlu membersihkan tahi yang ditinggalkan. Tahi yang ditinggalkan pula ada pelbagai jenis. Seperti alam tahi, ada tahi keras, ada tahi panjang, ada tahi bulat - bulat kecil, ada tahi cirit dan sebagainya. Begitu juga dengan jenis tahi kerja yang ditinggalkan. Ada kerja yang tidak lengkap, ada kerja yang bermasalah, ada kerja yang silap dan ada kerja yang entah hilang ke mana. Sejujurnya saya tiada masalah dalam membersihkan tahi kerja ni, cuma satu perkara yang saya kurang gemar adalah tahi kerja yang bermasalah. Sebabnya tahi kerja yang bermasalah ini sudahnya orang yang baru masuk ke jabatan tersebut bertanggungjawab dan akan diambil tindakan atas masalah tersebut.


Thursday, March 16, 2017

HOPE NEVER ENDS


© 2017 Hasif Rahman - Photography | Hope Towards Dreams

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness "

- Desmond Tutu -


Hope. A simple word yet brings a big influence in life. It's like the key for success.


Tuesday, March 14, 2017

JOKER & HARLEY QUINN




© 2017 Hasif Rahman - Lego Batman Series | 20 of Them !

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Why so serious? "

- Joker -



Friday, March 10, 2017

THE ROAD TO BETTER


© 2017 Hasif Rahman - Photography | It's Learning Time

Canon 6D with 40mm F2.8 plus a Macro Lens Converter

" Success is the result of perfection, hard work, learning from failure, loyalty and persistence "

- Colin Powell -


Do you ever feel disappointed with the things that you love to do which is in my case, photography. I do. There are times where every photos taken by you end up not to that level, satisfying.

You started comparing yourself with other photographer.
You started feeling down and afraid to share your arts.
You started to keep away yourself from the camera.
You started to blame others.
You started to blame lack of equipment.
You started to feel lost the touch and the eyes of photographer.
You started to....give up on H.O.P.E.

To be honest, years ago I did give up on photography but I made a U-turn and every time I'm thinking I'm gonna give up again, I made a U-turn. I started to think, why?

Somehow, God answer my question. Several people shared an article about INSPIRATION and MOTIVATION  in photography.

Somehow, I realized, no matter what you do, the time will come where you need to be motivated again. Talking about motivation, there are several ways to get it, based on articles that I read.
  • Travel
  • Movies
  • Reading books / article
  • Sports
  • Competition
  • Projects
  • and a lot more
Actually there's no problem with your arts, it's just you're currently demotivated and lost of inspiration. That's the time you need to do as per list above. As for now, I choose to read articles from Eric Kim Photography. There are several articles that really can answer my doubts, my questions and my uncertainties. It really helps and I'm getting better now. I'll be away for a while from photography in order to learn new things. Learning is a never ending process. The more you read, the more you learn, the powerful you'll be.

I will be better, be more inspired, be more motivated. 
Nothing can stop me to chase my dream
To be a P.H.O.T.O.G.R.A.P.H.E.R




See you soon !


Wednesday, March 8, 2017

THE WISE - OBI WAN KENOBI


© 2017 Hasif Rahman - Star Wars Disney Infinity Set | Master Kenobi

Canon 6D with 40mm F2.8 plus Macro Lens Converter

" Hello There ! "

- Obi Wan Kenobi -







Monday, March 6, 2017

BATMAN MINIFIGURES - COMPLETE 20


© 2017 Hasif Rahman - Lego | Minifigures Batman Series

Canon 6D with 40mm F2.8

" What defines us is how well we rise after falling "

- Batman Dark Knight -



Akhirnya ada juga kesempatan masa untuk buka 20 paket lengkap Batman Minifigures. Tinggal wayang batman je belum tengok lagi. Haha. Mungkin akan download once dah keluar torrent. Eh, kali ni minifigures sekali beli dengan custome made frame. Haha. Buat frame untuk special series je, kalau setiap series nak buat custome made frame, huii...botak weh



Rasanya dalam 20 minifigures tu, yang paling comel adalah Robin !




WEEKEND ESCAPADE - MELAKA



© 2017 Hasif Rahman - Travel | Weekend Escapade - Melaka

Canon 6D with 40mm F2.8

" Everything begins with an idea "

- Earl Nightingale -



2017 warm up before the real Travel begins. Melaka really a fun place if you know where to go and what to eat. Plus the Boutique Hotel really make our stay awesome ! Yeah, indeed, boutique hotel for me is far more better than hotel. It's because the creativity and design that make it wonderful. 



Sunday, February 12, 2017

PLANNING AHEAD !


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Idea and Concept from Stuck In Plastic

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" Everything begins with an idea "

- Earl Nightingale -



" The best way to have a good idea is to have a lot of ideas "

- Linus Pauling -



Secara jujurnya sedang merancang bagi projek 2017 dan terasa sukarnya juga untuk realisasikannya apabila kita kekurangan peralatan yang sesuai terutamanya lens. Sangat memerlukan lens macro atau sekurang - kurangnya zoom lens seperti Canon 24-105mm F4 bagi mendapatkan komposisi gambar yang lebih menarik. Sangat sukar sebenarnya mengambil gambar minifigure menggunakan lens 40mm (boleh dikatakan agak wide) dan akhirnya terpaksa crop gambar tersebut. Sudah pasti kualitinya sedikit berkurangan dan tidak kelihatan menarik. Bila berkata tentang macro lens, ada sahaja yang memberikan cadangan seperti lens converter, terbalikkan lens dan sebagainya. Tetapi hasilnya tidak seperti yang dibayangkan. Maka semua cadangan tersebut tidak boleh digunapakai dan tidak akan difikirkan lagi. Hanya membazir duit membeli benda - benda tersebut walaupun murah, akhirnya jumlahnya seperti membeli lens baru yang diperlukan.

Maka dengan ini ketetapan yang dibuat, fokus kepada perkara yang diperlukan dan jangan mencari jalan pintas yang akhirnya tiada hasil. Plannig ahead for something big in 2017 !




Thursday, February 9, 2017

DUEL IN NABOO


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | Darth Maul The Apprentice

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter

" At last we will reveal ourselves to the Jedi. At last we will have revenge "

- Kobe Bryant -

Akhirnya setelah lama menanti, dapat juga minifigure Darth Maul daripada set Lego Star Wars 2017 Duel on Naboo. Ada kalanya saya lebih gemar dapatkan minifigure daripada set Lego daripada membeli minifigure sahaja daripada seller yang kadang kala menjualnya lebih mahal atau sama harga dengan set. Baru beli 2 minggu lepas, set ini agak menarik juga kerana mengandungi 3 minifigure watak utama dalam The Phantom Menace. Qui Gon Jinn, Obi Wan Kenobi dan Darth Maul. 





Terfikir beberapa idea daripada set ini untuk photography. Memerlukan sedikit beberapa DIY lighting bagi merealisasikannya. Apapun petang tadi telah cuba beberapa shoot. 


© 2017 Hasif Rahman - Toy Photography | The Duel in Naboo

Canon 6D with 40mm F2.8 plus macro lens converter